VIENOS DIENOS SUSTOJIMAS HPA AN: KĄ NUVEIKTI IR KĄ PAMATYTI

Hpa An (Hpaanas) – Mianmaro pietuose esantis miestas, Karen (arba Kayin) valstijos sostinė, esanti maždaug 270 km nuo Yangono. Kalnų ir Salween upės apsuptas vaizdingas Hpa An daugiausia garsėja savo urvais ir šventyklomis, o pastaruoju metu traukia keliautojus, pavargusius nuo per daug turistinių vietų. Šiame straipsnyje – apie tai, ką galima per trumpą laiką nuveikti ir ką pamatyti Hpa An, kur apsigyventi ir kur pavalgyti.

***

Į Hpa An atvykstame anksti ryte – 7:30 val., po penkiolika valandų trukusios kelionės naktiniu autobusu iš Nyaung Shwe prie Inlės ežero. Iš tiesų atvykti turėjome dar anksčiau, bet pakeliui autobusas sugedo ir apie valandą buvome sustoję kažkur Mianmaro džiunglėse (mes tą laiką išnaudojom miegui – bent nekratė ir nuostabi burmietiška muzika buvo pritilusi).

Kadangi apžiūrėti Hpa An turime tik vieną dieną, iš pradžių planavome prisijungti prie Soe Brothers guesthouse organizuojamo ir daugelio keliautojų rekomenduoto turo tuk tuku: už 5000 MMK (3,3 Eur) žmogui būtume apvežti po pagrindines lankytinas vietas, kurių dauguma yra už miesto. Tačiau turas prasideda 8:30 val. (jis vyksta kasdien ir prisijungti gali visi norintys, ne tik Soe Brothers svečiai), o mes atvykstame pavėlavę ir dar turime nuvykti į viešbutį, persirengti, papusryčiauti ir t.t. – todėl nusprendžiame neskubėti ir geriau vėliau išsinuomoti motorolerį.

***

Populiariausia apgyvendinimo įstaiga Hpa An yra jau minėtas Soe Brothers guesthouse, kurie turi net du atskirus ir skirtingose vietose esančius hostelius, taip pat tai viena iš kelių vietų mieste, kurias galima užsirezervuoti per booking.com ar agoda.com sistemas. Tačiau pigiausi jų kambariai būna greitai išgraibstomi – kai kelios dienos prieš atvykstant mėginome rezervuoti, buvo likę tik kambariai už  24-40 Eur.

Laimei keliautojų bloguose atradome ir kitų viešbučių, kurių negalima rasti booking.com ar agoda.com, vienam iš jų – Kan Thar Yar guesthouse arba Royal lake inn paskambinome ir kambarį rezervavome telefonu (tik Gajus turėjo šiek tiek sunkumų diktuojant savo vardą, tad galiausiai kambarys buvo užrezervuotas Yellow Bannana from Israel vardu).

Dvivietis kambarys su ventiliatoriumi šiame viešbutyje mums kainavo 14000 MMK (9,3 Eur) ir tai buvo pats pigiausias kambarys  visam Mianmare, kokį mums pavyko rasti kelionės metu. Tiesa, švaros tikrai trūko, bet pats kambarys buvo didelis ir su net balkonu, be to, įsikūręs prie pat vaizdingo Kan Thar Yar ežero – tad vienai nakčiai buvo pats tas.

***

Pasidėję daiktus ir papusryčiavę einame nuomotis motorolerio – bent keli nuomos punktai yra įsikūrę šalia Clock tower – čia pat ir dauguma kelionių agentūrų, parduodančių autobuso bilietus, ir patys autobusai čia stoja.

Motorolerio nuoma dienai kainuoja 5000 MMK (3,3 Eur), neprašo nei paso, nei užstato, tik užpildyti anketą su savo vardu, paso numeriu ir viešbučio pavadinimu (matyt, turistų dar nedaug šiame regione ir nuomos agentūros dar nepasimokė).

Hpa An apylinkės savo gamta ir uolomis primena Ninh Binh Vietname ar Vang Vieng Laose: vingiuoja upeliai, žaliuoja ryžių laukai, daugybė olų ir apžvalgos aikštelių, skirtumas tik tas, kad kiekvienoje oloje rasite Budą, o užlipę apsižvalgyti ant bet kurio kalno rasite šventyklą. Mes išsirenkam kelis objektus iš daugelio, kuriuos norime pamatyti, ir pradedam kelionę.

Pirmiausia vykstame į Kyauk Ka Latt – ežero saloje stovinčią šventyklą (~10 km už miesto). Šventykla mažytė, bet stovi ant keistos formos uolos ir atrodo tikrai įspūdingai. Deja ežeras, kurio saloje turėtų stovėti šventykla, kažkur pranykęs, bet turbūt nieko keisto, kai kasdien kepina +35 ir daugiau laipsnių – matyt, lietinguoju sezonu vaizdas būna dar gražesnis.

Truputį pasivaikštom, atsigaivinam ir judam toliau – link netoliese esančio Zwegabin kalno, vieno iš Hpa An simbolių – net vietinė futbolo komanda pavadinta Zwegabin United vardu. Kalno viršūnėje stovi šventykla, iki kurios užlipus galima apžiūrėti vietines apylinkes, vis dėlto mes nusprendžiame nelipti: jau beveik vidurdienis ir labai karšta, o kopimas turėtų ižtrukti apie 2 val. Užtat apžiūrime papėdėje esantį Lumbini sodą arba tiesiog Budų parką – daugybė identiškų Budos skulptūrų, išsidėsčiusių keliasdešimties kvadratinių metrų plote.

Galiausiai vykstame į Sadan (arba Saddar) olą – nors Google maps rodo 17 km, kelionė prailgsta, nes daugiausia tenka važiuoti neasfaltuotais kaimo keliukais. Vaizdai gražūs ir beveik kiekvienas sutiktas žmogus maloniai mums mojuoja, bet visą kelią kvėpuojame dulkėmis.

Sadan ola mums buvo vienintelė lankytina vieta Hpa An, už kurią reikėjo mokėti, tiesa, vos 1000 MMK (0,7 Eur). Kadangi ola yra ne vien gamtos objektas, bet ir šventa vieta, prie įėjimo tenka nusiauti batus. Olos pradžioje guli Buda, o paėjus gilyn į urvą pasitinka šikšnosparnių cypimas ir tamsoje vingiuojantis akmenuotas keliukas (va čia suprantame, kad reikėjo batus bent į rankas pasiimti ar į kuprinę įsimesti).

Už kelių šimtų metrų pasiekiam kitą olos galą, kuris atsiveria į žydrą tvenkinį, apsuptą uolų ir ryžių laukų – dėl šio vaizdo tai tikrai buvo verta čia važiuoti! Kartu su trim argentinietėm pasiimam valtelę (1500 MMK (1 Eur) žmogui), kuria mus nuplukdina atgal iki įėjimo į Sadan olą: apie 15 minučių plaukiame iš pradžių pro pačią olą, po to siauručiu upeliuku, vingiuojančiu per ryžių laukus.

Dieną užbaigiame jau pačiame mieste šalia Salween upės esančioje Shwe Yinh Myaw šventykloje, iš kurios labai verta stebėti saulėlydį. Pati šventykla populiariausia tarp vietinių, kurių nemažai čia atvyksta pasidaryti asmenukių (patys matėme), bet žmonių tikrai nėra per daug. Šiaurinėje šventyklos pusėje galima stebėti namo grįžtančias žvejų valteles ir pagautą laimikį.

***

Ryte ir dienos metu jau buvome sustoję pavalgyti vietinėse užeigose (beje, visai skaniai ir labai pigiai: dviese pavalgome už 3000-4000 MMK (2-3 Eur)), tad vakare iš TripAdvisor rekomendacijų išsirenkam šiek tiek geresnį restoranėlį – Veranda Youth Community cafe, esantį visai šalia mūsų viešbučio ir Kan Thar Yar ežero. Tačiau ir čia per daug išlaidauti nepavyksta: įvairios salotos ir sultys kainuoja po 1000 MMK (0,7 Eur), fried noodles – 1800 MMK (1,2 Eur), vištiena su bulvytėmis fri – 2500 MMK (1,7 Eur), dar jie turi ir vietinės, Mianmare užaugintos kavos.

Kadangi jau vakaras, kavos atsisakom, užtat kitą rytą jos paragaujam vietinėje kepyklėlėje (kurių Hpa An yra ne viena). Kava mums atsieina po 1500 MMK, kartu dar užsisakom įvairių bandelių po 300-400 MMK (0,2 – 0,3 Eur).

Taip skaniai ir baigiasi mūsų trumpa viešnagė Hpa An: netrukus sėdame į vietinį autobusą, vykstantį į Mawlamyine, o po jo – į mūsų kitą stotelę Ye.

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

VANG VIENGAS LAOSE: NE TIK VAKARĖLIŲ MĖGĖJAMS

Kitas įrašas

YE: NEATRASTAS PIETŲ MIANMARO PERLAS